Mukkulan vireän vuorovaikutteisen taideteoksen julkistus





Mukkulan kirjastolla pidettiin tiistainen 14.12.2021 videotaideteoksen julkistustilaisuus. Taiteellinen teos syntyi mukkulalaisten nuorten, Yhteinen Mukkula- (LUT/LAB), Nuorten lähiöosallisuus ja -aktiivisuus (Xamk/Juvenia) -tutkimushankkeiden sekä Lahden Lähikirjasto-hankkeen yhteisenä ponnistuksena. Taiteelliseen työskentelyyn osallistuneet nuoret Meiju Heinonen, Nikita Jegorov, Robert Rosenlew, Jarno Rinteelä ja Namphueng Saengkaew valokuvasivat Mukkulan ympäristöä ja tuottivat Mukkulaan liittyviä iskulauseita ja luonnehdintoja tutkimushankkeiden vetämissä työpajasessioissa. Työpajat toteutettiin hybridimuotoisena eli toisinaan tapasimme kasvokkain ja toisinaan työskentelimme virtuaalisilla alustoilla digitaalisesti. Fyysisen kohtaamisen työpajat pidettiin Mukkulan kirjaston tiloissa kirjastonhoitaja Jenna Salon ystävällisellä suostumuksella, samoin videotaideteoksen esityspaikaksi saimme tilat Mukkualan kirjastosta. Lämmin kiitos kirjastonväelle yhteistyöstä ja tilojen käytöstä.

Syksyn työpajoissa kerrytettyä materiaalia käytiin läpi yhdessä nuorten kanssa ja pohdimme samalla tapaa ja muotoa, jolla taideteoksemme teemme. Lopputuloksena päädyimme videokollaasiin, joissa syksyn aikana kuvattuja kuvia sulautetaan päällekkäin kahden tai useamman kuvan kaksoisvalotuksella ja osaan kuvista yhdistetään luovan kirjoituksen aikana syntyneitä tekstejä. Taiteelliseen yhteisproduktioon nuorten kanssa osallistuvat erikoistutkija Anne Pässilä (LUT/LAB) sekä Juvenialaisista Aki Lintumäki, Oona Hallikas ja Jarmo Rinne. Taiteellinen tuotos on nähtävissä Mukkulan kirjastolla aina 27.12.2021 saakka, jonka jälkeen teos jatkaa eksisteeraamistaan virtuaalisilla alustoilla.

Taideteoksen julkistamiseen lähetettiin kutsu Lahden kaupungin jokaisella valtuustoryhmälle, sillä tilaisuudessa oli tarkoituksena kohtauttaa lahtelaiset päättäjät Mukkulan nuorten kanssa ja keskustella, miten nuorten vaikuttamisen mahdollisuuksia ja kanavia voisi vahvistaa ja voisiko tilaisuudessa esitetyn kaltainen taiteellinen asioiden, huolien, toiveiden ja visioiden esiintuominen olla yksi keino parantaa nuorten näkymistä ja äänen kuuluvuutta. Kutsun ottivat vastaan Vasemmistoliiton, SDP:n, Kristillisdemokraattien, Keskustan ja Vihreiden ryhmät, joista saapui edustajat tilaisuuteen, joskin Vasemmistoliiton tilaisuuteen ilmoittautunut edustaja joutui perumaan tulonsa päällekkäin sattuneen tärkeän Tarkastuslautakunnan kokouksen vuoksi. Sydämellinen kiitos paikalle tulleille valtuutetuille eli Miina Harmaalalle (Kesk.), Sanna Virralle (SDP), Sonja Falkille (KD) ja Jouni Kaikkoselle (Vihreät).

Itse tilaisuus 14.12.2021 oli innostavan vuorovaikutteinen, lämminhenkinen ja positiivinen. Paikalla oli nuoria, nuorisotyöntekijöitä, kaupungin edustajia (Helene Vanninen ja Petteri Peltonen), Lähikirjasto-hankkeen edustaja (Pauliina Tuomela), edellä mainitut valtuutetut sekä Juvenian tutkimushankkeen poppoo. LUT/LABin edustaja lähetti tilaisuuteen virtuaalisen tervehdyksensä Beatlesien kotikaupungista Liverpoolista.

Tilaisuuden aluksi Aki Lintumäki kertoi syksyn toiminnasta ja tutkimushankkeiden tehtävästä ja tavasta toimia. Tämän jälkeen Jarmo Rinne puhui poliittisesti vaikuttamisesta ja osallisuudesta politiikan tutkimuksellisesta näkökulmasta. Viimeisen etukäteen sovitun puheenvuoron käytti Sanna Virta, joka puhui kaupungin kehittämistä nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen kanavista. Aloituspuheenvuorot olivat ilahduttavan napakoita ja lyhyitä ja näin illan varsinaiselle pääaiheelle jäi riittävästi aikaa. Puheiden jälkeen katsottiin yhdessä Kokemustarinoita Mukkulasta -videoteos.

Teos sai innostuneen ja kiittävän vastaanoton ja erityisesti kehuja annettiin sitä, miten vaikuttava teos on sekä miten hyvin se tuo esiin niin Mukkulan alueen rosoisen kauneuden, arvostuksen ja jopa rakkauden omaan asuinalueeseen ja samalla kuitenkin antaa hienovaraisesti äänen nuorten huolille ja toiveille alueen tilojen ja osallistumismahdollisuuksien suhteen. Useamman läsnäolijan mielestä videoteosta voisi esittää niin taidegallerioissa kuin kaupungin julkisissa tiloissa, jotta mahdollisimman moni saisi mahdollisuuden nähdä sen. Erityisen hedelmällisenä pidettiin ajatusta, että teos olisi esillä jossakin julkisessa tilassa siten, että paikalla olisi myös teoksen tekijöitä kertomassa teoksesta ja siitä millaista sitä oli tehdä, miten teosta tehtiin ja mitä teoksella halutaan sanoa.

Teos toi pintaan myös paikalla olleelle vanhemmalle väelle omia muistoja ja kokemuksia Mukkulasta ja siitä, miten tutut paikat olivat osin pysyneet tunnistettavina ja osin taas muuttuneet. Pikkuhiljaa teoksen ympärille kietoutunut keskustelu laajeni pohdinnoiksi voisiko osallistuminen taiteelliseen luomistyöhön jossakin porukassa yleisemminkin vahvistaa yhteisöllisyyttä ja johonkin ryhmään tai kollektiiviin kuulumisen tunnetta ja näin samalla vähentää riskiä ajautua yhteisöjen ja yhteiskunnan ulkokehälle. Taideperustainen yhdessä toiminen nähtiin yksimielisesti yhtenä keinona yhteiskunnan koheesion ylläpidossa.

Keskustelun loppupuolella ruodittiin käytännöllisiä realiteetteja nuorten osallisuuden ja vaikuttamiskanavien parantamisessa. Keskustelussa piirtyi kuva niin taloudellisten resurssien niukkuudesta, ts. rahaa ei koskaan ole riittävästi kaikkeen, sekä virkahenkilöitä sitovista vastuuvelvollisuuksista. Varsin moni hyväkin asia vaikuttaisi kaatuvan lopulta vastuukysymyksiin eli siihen, jos kaupungin tiloissa tapahtuu jotakin ikävää tai vahingollista, niin kuka tai mikä taho siitä kantaa vastuun siitä.

Keskustelu oli kaikkiaan asiaan painottuvaa ja ratkaisuhakuista. Ääneen pääsivät kaikki paikalla olleet ja keskustelun sävy oli kuuntelevaa ja toisia kunnioittavaa, aidon dialogista siis. Keskustelun onnistumiseen vaikutti vahvasti keskustelun vetäjänä toimineen Aki Lintumäen rakentavan innostava tapa luotsata keskustelua. Keskustelun jälkeen jäi mieleen vahva tunne siitä, että tilaisuudessa keskustellut aiheet ja yhdessä pohditut keinot nuorten osallisuuden ja kuulumisen tunteen vahvistamiseksi nytkähtivät hitusen eteenpäin ja ajatusten idut jäivät muhimaan osallistujien päissä. Aika näyttää, millaista versoa idut aikanaan tuottavat.

Tilaisuus loppui luovaan sanaharjoitukseen, jossa osallistuvat saivat muovata valitsemistaan verbistä ja substantiivista Mukkulaa koskevan mietelmän, joka kiinnitettiin kirjaston seinällä olevaan tauluun. Taulun mietelmät tai luonnehdinnat ovat kiinteä osa kirjastossa pyörivää videoteosta ja ajatuksena on, että jokainen Mukkulan kirjastossa vieraileva saa halutessaan kiinnittää oman mietelmänsä taululla jo olevien mietelmien joukkoon. Tilaisuuteen on mahdollista tutustua myös sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa tunnisteella #osallistumisenpaikka, jonne Oona Hallikas tuottaa sisältöä tapahtumasta.

Tieteellis-taiteellinen kollektiivi #osallistumisenpaikka kiittää sydämellisesti paikalla olleita ja toivottaa rauhaisaa joulua ja menestyksellistä vuotta 2022.


Jarmo Rinne (YTT)

Kirjoittaja työskentelee tutkijana hankkeessa.


Kuvat ja niiden tekstit: Meiju Heinonen, Nikita Jegorow, Jarno Rinteelä ja Robert Rosenlew.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valokuvagalleria KUVASTIN (Nastola 2021-2022)