Nuorten näköinen asuinalue
Heippa!
Täällä kirjottelee hankkeen kesätyöntekijä Krista. Nuorten lähiöosallisuus ja -aktiivisuus -tutkimushankkeessa halutaan tukea nuoria saamaan äänensä kuuluviin. Hankkeen kanssatutkijuudessa ajatuksena on, että nuoret eivät ole ainoastaan tutkimuksen kohteena, vaan itse pääsee alusta asti mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan asioita. Mietitään yhdessä sitä, millainen se oma asuinalue on ja miten asioihin voi vaikuttaa. Tässä tekstissä mä hyödynnän hankkeessa tehtyä parin nuoren haastattelua.
Haastateltavat kertoivat vaikuttamismahdollisuuksia omalla asuinalueella olevan heikosti. Jos niitä on, ei tieto ole ainakaan saavuttanut kohderyhmää riittävän laajasti. He lähtivätkin mukaan järjestämään hankkeen kanssa omalle asuinalueelleen tapahtumaa, jossa nostettiin asukkaiden mielipiteitä fyysisesti näkyville tekstien ja kuvien kautta. Nuoret omatoimisesti pyysivät muita mukaan ja auttoivat toisia tuomaan ajatuksensa esille. Tempauksen vaikutus näkyi heti; ”Tuli kiva fiilis, kun ihmisiä oikeasti tuli paikalle”.
Luottamus nuorisotyötä kohtaan oli erittäin hyvä ja nuorisotila koettiin paikaksi, jossa voi vaikuttaa. Siellä ohjaajien kanssa haastateltavat kertoivat keskustelevansa toisinaan itselle tärkeistä asioista. Tämän tyyppisen vaikuttamisen tulokset jäävät helposti epäselviksi. Ohjaajat antavat toisinaan palautetta, että pidetään asia mielessä tai viedään eteenpäin. Todellinen vaikutus ei kuitenkaan haastateltujen mielestä näy heille saakka. Kun se tärkeä asia tulee siinä hetkessä mieleen, ei sitä välttämättä muista kysellä enää jälkikäteen, että menikö tämä asia eteenpäin ja mitä asialle tehtiin.
Haastatellut toivoivat, että asiat esitettäisiin päättäjille suoraan ja niin kuin ne ovat. Tässä hankkeessa meitä nuoria halutaan kuulla muun muassa tuomalla nuoret ja päättäjät yhteen. Syksyllä on toteutumassa asukaskävelyitä. Niiden ideana on kiertää omalla asuinalueella nuorten ja paikallisten päättäjien kanssa yhdessä. Etukäteen mietityt sekä kävelyllä ympäristön mieleen tuomat asiat pääsee kertomaan suoraan alueen päättäjille.
Yhteisöllisiä tapahtumia ja tilanteita, joissa mielipiteensä saisi kuuluviin, toivottiin lisää. Haastateltavien mielestä omalla asuinalueella ei oikein ole tapahtumia tarjolla tai mahdollisuuksia osallistua. He haluaisivat itse järjestää tapahtumia, joissa pääsee vaikuttamaan. Nuorten lähiöosallisuus ja -aktiivisuus -hankkeessa nuoret saavat itse suunnitella haluamansalaisen taideintervention. Taideinterventiolla eli ”väliintulolla” tarkoitetaan oman asuinalueen asioihin vaikuttamista käyttäen apuna taidetta.
Osallistua voi kuka tahansa Lahden Mukkulassa tai Nastolassa, sekä Lappeenrannan Suur-Sammonlahden alueella asuva 16-29-vuotias nuori. Mukaan pääsee laittamalla vaikka somessa yksityisviestiä tai sähköpostia (jaana.poikolainen@xamk.fi). Löydät meidät somesta hakusanoilla @osallistumisenpaikka (Instagram ja Facebook) sekä @osallistuminen (Twitter).
Hanke on lähtenyt upeasti käyntiin, siitä kiitos kaikille osallistujille! Tehdään jatkossakin yhdessä nuorten näköistä tutkimusta ja vaikuttamistyötä omalla asuinalueella.
Krista Mynttinen,
yhteisöpedagogiopiskelija (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu) ja Nuorten lähiöosallisuus ja -aktiivisuus -hankkeen kesätyöntekijä
Kommentit
Lähetä kommentti